Most tőzsdézzek vagy klímázzak?

 

Eddig az emberek meg voltak győződve  arról hogy a tőzsdén mennyi pénzt lehet keresni milyen egyszerűen.
De most leírom hogy nem csak ott lehet nagyot kaszálni, ugyanis ha valaki ismeri a klímagázokat és a nemzetközi klímavédelmi jogszabályokat az könnyedén nagyot kaszálhat rövid idő alatt. 2017 es év elején még 3-4 ezer forint volt az R410 Klímagáz majd elkezdett drágulni, kicsit megállt az ára gondoltuk na ennél már nem lesz drágább. És drágább lett na de mitől?
Elfogyott a világ r410 a gáz készlete vagy csak nyárra felemelték az árát? Na mindegy megvettük akkor már 6-7 ezer forintért mit sem sejtve. Majd jött olyan info hogy fogy a klímagázra az ország behozatali kvótája ugyanis ha valaki ezt tudja és felkészül rá akkor már regés rég bevásárolt volna és most 12-13.000 ft os áron továbbadja és 100% os haszonra tesz szert.
Na most akkor nem egy tuti biznisz a klímagáz? De az!  A lényeg hogy ez jó üzleti lehetőség volt de még lehet lesz benne egy kis fellendülés ha abból indulunk ki hogy az elmúlt 10 évben a klímaberendezések szinte ezzel az R410 es klímagázzal kerültek forgalomba. A képen jól látszik hogy ez a kis kvótacsökkentés milyen áremelést volt maga után. Kb 30% csökkentés 100% árnövekedést produkált. Ez nem csak a klímagázokra hanem a lakossági klímaberendezésekre is igaz mint például Fujitsu Midea Daikin és így tovább, hisz ezek a split klímák is ezzel a gázzal vannak töltve még mindig.
Ez a problémát az oly régóta emlegetett barátságos R32 es hűtőközeggel igyekeznek megoldani. A gyártók már elkezdték átállítani a berendezéseiket. A Panasonic lakossági klímái már ezekkel a gázokkal kerültek piacra. Az első R32 es lakossági klímát a Daikin hozta forgalomba mint minden klímatechnikai újdonságot. Na most ezek után már a szerelőknek is érdemes ajánlani az ügyfeleknek az új R32 es klímagázzal töltött berendezéseket a későbbi javítás nagy költségeit elkerülni. Igaz lesz R410a 2030 ban is de kérdés mennyiért. A napokban javítottunk egy VRV rendszert mert eltört a nyomócsöve és minden gáz elment belőlle. Jelen esetben 51kg ról beszélünk ami forintosítva az eddigieket 6-700 ezer forintba került. Ha most ez R32 es gáz lett volna akkor kb 250,000 ft ból megúszta volna az anyagárat. Ez egyre nagyobb problémát fogy jelenteni a nagy rendszerrel rendelkezők számára.
Itt jöhet szóba a "de mi van a kötelező szivárgásvizsgálattal"  semmi hiszen a csőtörést nem lehet előre kalkulálni megállapítani.  Ezért ha valaki bevásárolt volna akkor most kaszálhatna.

Szerencsére nállunk lehet kapni R32 es gázzal töltött klímát.   Itt megtekintheti

Facebook Twitter Google+