Íme 5 fontos érv, amiért érdemes karbantartatni klímáját:

1. Az ön és környezetében élők egészsége: Ugye ön is hallotta már, hogy a klímaberendezésekben megtelepedhetnek baktériumok mint például a legionárius betegség (legionellosis), ami vízszerető baktérium és  25°C - 45°C közötti hőmérsékleten tud növekedni és a vízpermettel terjed. Bár több helyen olvasható a baktériumról hogy érintkezhetünk vele, de ne lélegezzük be a vízpermetet mert a tüdőt támadja. A baktérium elszaporodásához ideális hely lehet a klímaberendezés, hiszen a beltéri egység nedvességet termel és könnyen előfordulhat 25°C fölötti hőmérséklet a helyiségben. A karbantartással ezt lehet megakadályozni, a művelet során számos olyan fertőtlenítőt használunk, amely a beltéri egység minden zugába eljut és fertőtleníti azt.

 

2. Klímaberendezés garanciájának alapfeltétele a karbantartás: A Magyarországon forgalmazott klímaberendezések garanciájának alapfeltétele az évente minimum egy alkalmas karbantartás. Ez a gyártók által kibocsájtott garancialeveleken vagy a tájékoztatóban is olvasható.

 

3. Az esetleges meghibásodás időben való feltárása: Mikor csináltassuk a karbantartást, ha nem a nyári szezon elején? A legjobb ezt elvégeztetni május hónapban, mert akkor még nincs nagy meleg és a klímát se kell használni még. Hiszen ha bejön szokás szerint a hirtelen 30°C (mert nem volt még olyan nyár amikor nem volt meleg, így idén is lesz kánikula) és mikor bekapcsolnánk a klímát szembesülünk a ténnyel, hogy nem jó. És kezdődik az őrület. Ilyenkor felhívják a klímás céget, hogy azonnal csinálják meg mert melegem van,de a fő szezonban erre egészen minimális az esély. Pedig ha idejében karbantartatja ez mind elkerülhető, mert a tisztítás mellet próbaüzemet is végzünk, így ha kiderül hogy valami nem stimmel még mindig van idő a javításra a kánikula előtt. Cégünk bizony nem egyszer találkozott már ezzel a problémával.

 

4. Nem megfelelő működés elkerülése: "Karbantartás minek nekem, hiszen működik a gépem!" Nos ilyet is hallottunk sokszor, az esetek többségében valóban működik is de nem megfelelően. Ezt egy végfelhasználó nem veszi észre sok esetben. Például ha a kültéri egység kondenzátora koszos, a gép hűt de nem hatékonyan. Sokkal több villamosenergiát fogyaszt mint kellene. Ha a gáznyomás nem megfelelő, az szintén ront a hatékonyságon és a gép élettartalmára is hatással lehet. Ez esetek szintén elkerülhetőek a karbantartással.

 

5. Kellemetlen szagok megszüntetése: "Én nem is használtam a készüléket télen" hangzik a válasz. Ez rendben is van, de mégis büdös levegőt fúj. Az ok egészen egyszerű: a szekrény tetejét se használjuk de mégis poros lesz. Mit teszünk? Letöröljük vizes ronggyal. Ugye milyen büdös lesz rögtön? Képzeljük el e mellé azt, hogy a klímánk ezt a bűzt elkezdi fújni. A por rátelepszik a klímánkra ugyan úgy mint a szekrény tetejére és mikor bekapcsoljuk és hűteni kezdünk, elkezd nevességet termelni a gép és már jön is a szag. A karbantartással ez is elkerülhető.

Bővebb információ a karbantartásról itt

Facebook Twitter Google+