Manapság egyre több otthonban található klíma, és az egyre melegebb nyarak miatt mind többen gondolkoznak klímarendszer kialakításán. De vajon mi történik, amikor bekapcsoljuk a légkondit?

 A klímaberendezés 4 fő részből áll:

          kompresszor: a hűtőközeg körforgását biztosítja

         elpárologtató: itt párolog el a folyadék, tulajdonképpen ez a beltéri egység

         kondenzátor: az elpárologtatott folyadék lecsapódásának helye

         fojtás: ez felel a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású elpárologtató elválasztásáért

 

A klíma működése

 

A klíma egy zárt rendszer, melyben azonos nyomás van mindenhol, addig míg a kompresszor el nem indul. Mikor a kompresszor elindul, az elpárologtatóban a nyomás csökkenni kezd, a kondenzátorban pedig emelkedik. A fojtáson keresztül a gőz (hűtőközeg) kis mennyiségben   átáramlik, ám a keletkezett gőz lényegesen nagyobb térfogatot tölt ki, mint a folyadék, ezért a hűtőközeg elkezd feltorlódni a kondenzátorban, majd a nagy nyomáson cseppfolyóssá válik. Mikor elég folyadék keletkezik, az elér a fojtáshoz, azon át pedig a kisnyomású elpárologtatóba kerül. Ott a kis nyomás hatására felforr, majd elpárolog, hőt von el, amivel be is indul a hűtés. Az így keletkezett gőzt a kompresszor elszívja és a kondenzátorba pumpálja, ahol a nagy nyomástól felmelegszik, majd lehűlve ismét cseppfolyós állapotba kerül. Ez a folyamat zajlik le a klímaberendezésben újra és újra.

 

A készülékek elektronikusan irányítják az adagoló szelepet és a kompresszort is. Az adagoló mindig csak annyit adagol, ami el is tud párologni, a kompresszor pedig inverteres készülék esetében mindig akkora teljesítménnyel üzemel, amekkorára éppen szükség van.

 

Facebook Twitter Google+