Zajszint

A megbízható gyártók minden készülék esetében pontosan megadják a beltéri és a kültéri egység zajszintjét egy adott mérési távolság függvényében. Ennek fényében érdemes kiválasztani a nekünk megfelelő készüléket, hiszen ebből már ki lehet következtetni, hogy a lakóövezetben megengedett zajszintet mely típus nem lépné túl működés közben.

Az inverteres klímák alapvetően halkabban működnek a hagyományos klímáknál, illetve ezeken belül is jellemző, hogy az olcsóbb kategóriájú készülékek valamivel zajosabbak a minőségi, ám magasabb árfekvésű típusoknál. Sok esetben, ha hagyományos készülékről van szó, csak annak modernebbre cserélésével oldódhat meg a zaj által okozott probléma.

Zaj- és rezgés bírság

Magyarországon rendeletbe van foglalva a különféle területek zajszint besorolása, így amennyiben a megengedett zajszintet túllépi a klímaberendezés által okozott zaj, az büntetést vonhat maga után. A zajbírság összege 10.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig is terjedhet, ráadásul még a légkondicionálót is le kell szereltetni, ha a zaj vagy rezgés nem csökkenthető semmilyen megoldással.

Fontos a szakszerű beszerelés

A zajt okozhatja a klíma gyári minősége és kialakítása, vagy valamilyen meghibásodás. Ám ha tudjuk, hogy az általunk kiválasztott készülék az elvárásoknak megfelelő és jó minőségű, akkor lehet, hogy az elhelyezéssel van a probléma, de szerelési hiba is lehet a háttérben. Ennek elkerülése érdekében a klíma telepítését mindig bízzuk egy hozzáértő szakemberre.

Facebook Twitter Google+