A nyári hőség elől menekülve mindenkinek jól esik egy hűvösebb helységben tartózkodni. Ám nem árt vigyázni, ugyanis a helytelen klímahasználattal különböző betegségeket idézhetünk elő.

Mi az a klímareuma?

Akármilyen jól esik is nekünk, szervezetünk nincsen hozzászokva a hirtelen 10-20 fokos hőmérséklet változásokhoz. A tartósan nagy hőmérséklet különbség, illetve a testünket közvetlenül érő huzat gyakran vezet ízületi- és izomfájdalmakhoz. A leggyakrabban érintett területek a mellkas, a nyak, vállak, karok, lapockák. Közvetlen hideg levegő hatására az izmok és ízületek begyulladhatnak, ami komoly fájdalommal és akár hosszan tartó gyógyulási folyamattal járhat.

A tünetek igen változatosak lehetnek:

ízületi fájdalmak
izomfájdalmak
szemszárazság
bőrszárazság
szénanátha jellegű tünetek
szédülés, fülzúgás, fejfájás

Hogyan kerüljük el a klíma kellemetlen mellékhatásait?

A kinti és benti hőmérséklet különbsége ne legyen több 6 foknál (ez még nem terheli meg a szervezetet), hiszen a cél nem az, hogy a kinti hőség után gyorsan lehűljünk, hanem hogy a helységben megfelelő tartózkodási hőmérsékletet érjünk el.
Ha száraz a levegő a helységekben, gondoskodjunk a párásításról. Ezzel megelőzhetjük a szem- és bőrszárazságot, illetve az orrnyálkahártya kiszáradását.
Fontos, hogy tartósan ne legyünk a kifújt hideg levegő légáramában. Ezért érdemes szakértőhöz fordulni már a klímarendszer tervezésénél, hiszen a klímaszerelő egy előzetes felmérés alkalmával meg tudja határozni, hogy a beltéri egységeket hova célszerű felszerelni.
Szellőztessünk rendszeresen!
A klímaberendezés karbantartását rendszeresen végeztessük el egy hozzáértő klímaszerelővel!

 

Facebook Twitter Google+